April 22, 200422 yr Okay, so did Admin Bowa protest the ground-rule double when he went to the dugout phone or not. If so, what happens now? I thought it was clearly a GRD and couldn't understand why Bowa was getting so worked up.
April 22, 200422 yr I dont think it would matter because the Umpire called a ground rule double right after Conine lifted his hands......if the umpire hadnt called and insisted it was fair then Conine could of gotten the ball , thrown it in and it would of only been a double....not a run....maybe i'm wrong though.
April 22, 200422 yr It would have only been a double if Niner had grabbed the ball. Bowa was just being Bowa. The ball went into an area of the field that was inaccessible and couldn?t be played. That clearly needs to be defined at the new park. Probably just one of those things that somebody missed until now.
April 22, 200422 yr the rule book is very clear on this. A ground rule double call, cannot be reversed ever.
April 22, 200422 yr It's just dumb....put some extra padding in that area and you wont have this problem anymore.
April 22, 200422 yr Author That's a good point. Why the hell did they put padding on the wall that leaves just enough room for a ball to get lodged?
April 22, 200422 yr The problem is, there is no "ground rule double" if there is no ground rule to say what is out of play. If no rule was ever made, Bowa was justified in protesting - not as long as he did, but he did have a point.
April 22, 200422 yr The problem is, there is no "ground rule double" if there is no ground rule to say what is out of play. If no rule was ever made, Bowa was justified in protesting - not as long as he did, but he did have a point. As the announcers said, it was more a show to get his team fired up.
April 22, 200422 yr Author I guess that brings me back to my original question: Was the game "officially" protested and does anything happen now?
April 22, 200422 yr I think BBTN said that if there are no clear cut definition of home park GRD's, that there are universal GRD's that come into play...meaning that if the park doesn't cover something concerning GRD, an umpire can determine what can be a GRD and thats what the 2nd base umpire did when Niner put his arms up...Polanco did start to slow down right before touching 2nd,and the Phillies announcers said the 2nd base umpire did signal a GRD
April 22, 200422 yr They said on the radio that yes, the game was played under protest. I don't know when we'll hear about the results.
April 22, 200422 yr They said on the radio that yes, the game was played under protest. I don't know when we'll hear about the results. Both articles on MLB.com also mention that the Phillies played under protest for the rest of the game.
April 22, 200422 yr Author From baseball-almanac.com Rule 7.05: 7.05 Each runner including the batter runner may, without liability to be put out, advance- (f) Two bases, if a fair ball bounces or is deflected into the stands outside the first or third base foul lines; or if it goes through or under a field fence, or through or under a scoreboard, or through or under shrubbery or vines on the fence; OR IF IT STICKS IN SUCH FENCE, scoreboard, shrubbery or vines; CB park -- from my understanding -- has no published ground rules. (?) Given this and the clarity of the rule, any protest would seem to be a waste of time.
April 22, 200422 yr rofl, that's just hysterical.... "ok, as for the padding on the outfield wall, let's attach that JUUUUST high enough off the ground where something the size of, oh I dunno.... maybe a BASEBALL could fit underneath it." :lol
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.